Salut  • TAULA DE SALUT COMUNITÀRIA 
Es va formar el maig del 2013 per portar a terme un procés participatiu enfocat a la millora de la salut i el benestar de les persones que viuen al Poblenou. Per començar ens vam posar d’acord en el concepte de salut, entenent la salut en un sentit ampli i amb determinants que van molt més enllà de la persona individual, com es representa en aquest gràfic: 
Després es van definir els principals objectius: 
-          Fomentar el treball en xarxa entre els diversos agents de salut, comdençant pels membres de la Taula.  
-          Conèixer les problemàtiques i potencialitats del Poblenou a través d’un diagnòstic participatiu de salut. 
-          Portar a terme accions i iniciatives conjuntes de promoció de la salut, tenint en compte els recursos existents al barri. 
En aquesta Taula hi participen els tres CAPs (Poblenou, Ramón Turró i Vila Olímpica), els dos centres de Serveis Socials (Poblenou i Parc Vila-Olímpica), l’AV Poblenou, farmàcies, 2 centres educatius, una tècnica del Districte i altres agents de salut del barri, a més de veïns i veïnes interessats en el tema, i està sempre oberta a noves incorporacions.   


  • DIAGNÒSTIC PARTICIPATIU 

Per a la realització del diagnòstic, per una banda  es van fer quatre tallers per a identificar els aspectes positius i negatius del barri que incidien en la salut dels diversos grups d’edat (diagnòstic qualitatiu). Per tal de comptar amb una diversitat de mirades sobre el tema, dos dels tallers van ser amb professionals de l’àmbit sòcio-sanitari i  educatiu, i dos amb veïns i veïnes i entitats del barri, sumant més de 80 participants en total. 
Per una altra banda, es va realitzar un diagnòstic quantitatiu, recollint i analitzant dades de salut proporcionades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), els centres sanitaris i els centres de serveis socials, donant com a resultat l “Informe sobre l’Estat de Salut als Barris del Poblenou, realitzat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que ha estat assessorant tot el procés. 


Dels dos diagnòstics es van extreure unes primeres conclusions i es va elaborar el material per treballar en la Jornada de Priorització i Proposta d’accions realitzada el 31 de maig. D’un primer llistat de 9 problemàtiques, se’n van prioritzar 4:  


  • 1.    Problemes de salut mental (ansietat, depressions, etc.) en adults  
  • 2.    Solitud i aïllament social en la gent gran  
  • 3.    Desestructuració familiar, manca de referents i de límits educatius per absència parental. Manca de suport a les famílies 
  • 4.    Elevat consum de tòxics (inclús l’alcohol), ús abusiu de xarxes socials (consum normalitzat, sense percepció de risc) en joves.

Cal destacar que l’atur i l’impacte de la crisi van ser determinants en salut assenyalats de manera transversal en tots els tallers de diagnòstic i en la pròpia Jornada i s’ha de tenir en compte en qualsevol acció que es vulgui emprendre, així com la diversitat cultural de la població i l’empoderament de persones i grups respecte a la seva salut. 
També es van fer propostes d’accions i identificació dels agents de salut que podrien implicar-se en la seva realització. 

Des de la Taula de Salut es va decidir centrar-se en les dues problemàtiques que van ser prioritzades en per damunt de les altres i es van formar dos grups de treball per desenvolupar projectes i accions d’intervenció comunitària en aquests temes. Els grups es reuneixen amb una freqüència mensual.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.